Golfkentän kausiasukkaiden kuulumisia

  • 22.7.2023

Golfkentän kausiasukkaiden
kuulumisia

Golfkentän kausiasukkaiden kuulumisia: Pikkulintujen pesimiskausi sujui normaaliin tapaan

­– Ehjistä pöntöistä yli 90 prosentista löytyi pesä syyssiivouksen yhteydessä, kertoo Vierumäen golfkenttien lintupönttöjä vapaaehtoistyönä hoitava Juhani (Wespa) Vappula.

Vierumäen Classic, Cooke ja Coach -kentillä ja niiden ympäristössä on yhteensä noin 150 linnunpönttöä.  Vuosittain Wespa vaihtaa rikki menneet pöntöt ja puhdistaa pesinnän jäljet. Rikkoutumisia aiheuttaa paitsi ajan hammas, myös tikka ja tällä kaudella harmillisesti pöttöpuiden kaadot.

Pikkulintupönttöjen yleisimmät lajit ovat kirjosieppo, talitiainen ja sinitiainen. Lisäksi myös leppälintu, pikkuvarpunen ja orava ovat pesineet pöntöissä. Pöntöt on kaikki numeroitu, Wespa pitää niistä pesintätilastoa ja niiden paikat on tarkasti merkitty karttoihin. Classic -kentällä on lähes jokaisella väylällä kaksi pönttöä väylän molemmin puolin osoittamassa 100 m etäisyysmerkin greeniltä.

Kirjosieppo ja sinitiainen ovat tasavahvat ja ärhäkkäät pesäpaikan omistajat, jotka ottavat tontin haltuunsa. Talitiainen on herkempi väistymään, jos esimerkiksi kirjosieppo tuo samaan pönttöön omia tyypillisiä pesätarpeitaan, männyn rungosta saatavia pieniä palasia. Kaudella 2022 kolmannesta pikkulintupöntöistä asutti kirjosieppo, kolmannesta talitiainen.

– Lajien kirjo kentällä ei juurikaan ole muuttunut tilastoinnin aikana. Pikkulintujen määrä on kuitenkin vähentynyt, joten kaikki ihmisen apu turvallisten pesintäpaikkojen lisäämisessä on tarpeen. Lintupönttöjä kannattaa lisätä omaan pihapiiriinkin, ja pöntön siivoaminen on tärkeä toimi. Siivoamattomaan pönttöön tulee helposti syöpäläisiä, jotka pilaavat pesinnän. Paitsi silmäniloa, pikkulintujen auttaminen tuo myös hyötyä, sillä hyttyset ja mäkärät ovat mm. kirjosiepon pääravintoa, huomauttaa Wespa.

Pikkulintujen pönttöjen lisäksi löytyy Classicin maastosta neljä telkänpönttöä, jotka ovat myös olleet hyvin asuttuja. – Telkänpoikasia näkyy pesinnän jälkiin verrattuna valitettavan vähän. Pienten poikasten kohtaloksi koituu usein varis, joten onkin tärkeää, että me pelaajat emme turhaan houkuttele variksia kentän liepeille esimerkiksi heittämällä banaaninkuoria kentälle, neuvoo Wespa. Telkkien lisäksi vesiesteissä näkyy usein myös kauniin värisiä haapanoita ja sinisorsia.

Golf kenttien linnunpontot ja niiden asukit

Kuva: Sinitiaisen pesän tunnistaa maljamaisesta, pehmeästä rakenteesta.