Puheenjohtajan katsaus kauteen 2020

  • 8.10.2020

Puheenjohtajan katsaus kauteen 2020

Tervehdys ViGS jäsenistö,

Varsin erilainen kausi 2020 alkaa hiljalleen olemaan päätöksessä. Toivottavasti kelit suosivat vielä pitkälle syksyyn ja pääsemme pelaamaan huippukuntoisille kentille.

Kausi oli kaikin puolin varsin erilainen. Alkuvuodesta / -keväästä kohtasimme koronan, joka asetti paljon harmaita pilviä koko kauden ylle. Oli epäselvää, pääsemmekö pelaamaan ollenkaan rakasta lajiamme ja pystymmekö seurana järjestämään tapahtumia jäsenistöllemme. Samaan aikaan tuli huonoja uutisia Vierumäki Country Clubin (VCC) konkurssista. Se aiheutti paljon huolia ja murheita golfin tulevaisuudesta Vierumäellä sekä kaudesta 2020.

Nyt jälkikäteen voimme osin huokaista helpotuksesta. Korona pandemia ei ole ohi ja VCC konkurssin osalta on vielä paljon avonaisia asioita. Kausi 2020 oli kuitenkin golfin ja seuratoiminnan kannalta loistava. Samoin koko Suomen golf koki buumin, jota ei hetkeen ole ollut. Golf on saanut paljon lisää uusia harrastajia ja vanhat harrastajat ovat aktivoituneet. Kierrosmäärät ovat olleet aikaisempia vuosia suurempia ja usealla kentällä lähtöaikoja on ollut vaikea saada. Toivotaan, että korona helpottaa ja myös Vierumäen kokonaisuus saadaan valmiiksi.

Tähän kauteen lähdettiin melko tutulla suunnitelmalla seuran osalta. Perinteiset kisat ja tapahtumat toimivat runkona toimintasuunnitelmalle. Viikkokilpailut, perhemalja, reikäpelit sekä mestaruuskisat järjestettiin melko perinteisellä kaavalla ja niihin osallistui jäsenistöä normaaliin tapaan. Koska talviharjoitustilat eivät mahdollistaneet treenaamista, päätettiin valmennus toteuttaa viikoittain kesällä rangella ja siellä kävikin hyvin jäsenistöä treenaamassa ilmaisilla tunneilla. Eri toimikunnat järjestivät pelimatkoja ja sen lisäksi seuran pelimatka toteutettiin Tahkolle koronatilanteesta johtuen. Pelimatkoille on kova kysyntä ja niitä varmasti suunnitellaan myös ensi kaudelle. Lisäksi järjestettiin paljon toimikuntien omia tapahtumia kuten Kapteenskan mulligan, miesten Shoot-outit, seniorien useat eri tapahtumat, juniorien valmennusryhmät jne. Kun katsotaan kokonaisuutta, tarjoaa ViGS hyvin paljon aktiviteettiä jäsenistölleen erittäin edulliseen hintaan.

Oy ei koronasta johtuen järjestänyt niin paljoa avoimia kisoja sekä yritystapahtumia kuin aiempina vuosina. Lisäksi Challenge Tourin kisaa ei kyetty järjestämään kuten aiempina vuosina. Uskon, että kun korona helpottaa niin useat erilaiset tapahtumat ja kisat palaavat myös Oy:n kilpailukalenteriin ensi vuonna. Koronasta ja konkurssista johtuen Oy haki paljon uusia toimintamuotoja. Muun muassa caddie masterit toimivat Palviljongilta käsin, etämaksut otettiin käyttöön ja Paviljongin sekä Cooken ravintolatoiminta siirtyivät Oy:n vastuulle. Mielestäni kaikki uudistukset olivat varsin toimivia. Esimerkiksi Paviljongin käytön aktivoiminen on näkynyt hyvänä henkenä ja fiiliksenä Pavilla (vs kaksi eri paikkaa). Syksyn aikana Oy:t hallituksineen seuraavat aktiivisesti konkurssipesän toimia, suunnittelevat kautta 2021 ja miettivät mihin Vierumäen golf on etenemässä niin, että Oy:t pystyvät tarjoamaan mahdollisimman hyvän kokonaisuuden golffareille.

Mestaruuskisoista on tullut ViGS:n selkeä päätapahtuma. Tänä vuonna kokeiltiin kolmen päivän kisaa sekä cut:ia. Tavoitteena oli saada mahdollisimman moni lauantai iltana Paville viettämään yhteistä iltaa. Tämä onnistui hyvin. Cut puolestaan sai paljon kritiikkiä ja sitä ei ensi vuonna enää kannata kokeilla. Mutta kuten olen viimeisen neljän vuoden aikana sanonut, aina kannattaa kokeilla jotain uutta eikä jäädä paikoilleen makaamaan. Välillä onnistutaan ja välillä ei, pääasia on että uskalletaan tehdä ja kokeilla.

Yhden asian haluan nostaa yllä olevaan liittyen esille. ViGS ry:n toiminta perustuu aktiivien vapaaehtoiseen työhön. Vapaaehtoiset eivät saa palkkaa tai mitään muitakaan etuja. Ilman vapaaehtoisia ei ole seuratoimintaa. Vapaaehtoiset tekevät hommia omalla vapaa-ajallaan sen johdosta, että muut jäsenet pääsevät nauttimaan tilaisuuksista sekä tapahtumista. Nämä faktat tulisi kaikkien muistaa. Olen liian helppoa antaa ”ei kehittävää” palautetta sivusta ilman että on valmis itse tekemään vapaaehtoistyötä. Jos joku kokee, että hommia voitaisiin parantaa ja kehittää, on helpointa hypätä mukaan vapaaehtoistoimintaan ja sitä kautta parantaa asioita. Toinen asia on budjetti. Jäsenmaksu on valtakunnalisesti vertaillessa yksi alhaisimmista. Se tarkoittaa sitä, että kaikki toiminta ei ole ilmaista ja tiettyjä asioita joudutaan priorisoimaan. Toinen vaihtoehto on nostaa jäsenmaksu esimerkiksi 120€ ja lisätä tapahtumia / alentaa tapahtumien hintoja. Nyt seura pyörii hyvin pitkälle +/- 0 budjetilla. Jäsenmaksun nostaminen ei kuitenkaan ole järkevää. Olemme seura, jossa noin 50% jäsenistöstä on etäjäseniä ja aktiiveja tapahtumissa on noin 10% jäsenistöstä. Nykyisellään tarjoamme edullisen jäsenmaksun, hyviä jäsenetuja ja sopivasti balansoidun tapahtumakalenterin kaikkien jäsenien kesken. Mielstäni perusasiat ovat erittäin hyvällä mallilla meidän seurassa.

Jälleen kerran muistutan Vierumäki golfin kokonaisuudesta. Tuntuu, että tämä kokonaisuus on pelaajille usein epäselvä palautteen perusteella. Molemmilla kentillä on omat osakeyhtiöt ja niissä omat hallitukset. Tämä tarkoittaa sitä, että Cooken osakas ei voi pelata ilmaiseksi Classicilla ja toisin päin. Yhtiöiden integroituminen on käytännössä mahdottumuus. Mikäli haluaa pelata molemmilla kentillä ”ilmaiseksi”, tulee hankkia kaksi eri osaketta tai vuokrapelioikeutta. Oy:t vastaavat omien kenttien kunnossapidosta, henkilöstöstä, caddie mastereista, roskiksista, kylteistä, bunkkereista jne jne. ViGS ry on yhdistys, joka toimii Vierumäellä. Meidän vastuulle kuuluu seuratoiminta; esimerkiksi viikkokisat, mestikset jne. Meillä on palvelusopimus Oy:n kanssa esimerkiksi jäsenrekisterin ylläpitoon liittyen. Seurana emme voi leikata raffeja lyhyemmiksi, tyhjentää roskiksia tai myydä Pavilla ruokaa tiskin takana. Tiedän, kokonaisuus on hyvin poikkeava Vierumäellä ja varmasti voisi olla selkeämpi ja toimivampi ratkaisu olemassa, mutta tällä toimimme nyt ja tulevaisuudessa.

Käymme ry hallituksena läpi viime vuoden jäsenkyselyn tuloksia, Pelaaja Ensi palautetta sekä tämän vuoden kokemuksia. Näiden perusteella on hyvä suunnitella kautta 2021. Pidetään hyvät asiat toimintasuunnitelmassa, keksitään hieman uusia juttuja ja parannetaan niitä asioita, jotka ei toimi täydellisesti.

Meillä on loistava seura ja mahtavat puitteet harrastaa golfia. Me-henki paranee koko ajan ja se on ykkösjuttu seuratoiminnassa. Muistetaan ajatella positiviisia asioita, vaikka korona ja konkurssi vaikuttaa taustalla. Pidetään toinen toisestamme huolta ja nautitaan golfista. Positiivisella mielellä ja hymyssä suin hiljalleen kohti kautta 2021.

Terveisin ViGS ry PJ Juuso Ilkka

PS. Syyskokous pidetään näillä näkymin 15.11 klo 16:00 Vierumäellä. Kutsu julkaistaan seuran nettisivuilla sekä lähetetään sähköpostitse jäsenistölle.